Što nakon kupnje?

Konzumacija i Prehrana


Naziv “haskap” potiče iz jezika Ainua, starosjedilaca Japana, koji plod konzumiraju već generacijama, a u prijevodu bi značila “mnoštvo poklona s grane”. 

Kako i s većinom promjena u životu, nalazimo se u početku s velikom željom ali i određenim strahom na koji način primjenjivati te nove odluke.

Ne brinite niste jedini i možete biti sigurni da će vas ova BOBICA veseliti u svježem obliku ili strpljivo čekati smrznuta u frižideru do svoje prilike tako da uvijek možete imati nekoliko kila spremnih u zalihama. Naime istraživanje je pokazalo da Sibirska borovnica ili Haskap odlično podnosi smrzavanje i pritom ne gubi svoje nutrijente zbog kojih ju tako puno i volimo i zbog čega Japanci kažu da produljuje život. Bobice Haskapa očistite od peteljki i eventualnih listića i zamrznite u hermetički zatvorenim posudicama ili plastičnim vrećicama i tako ih možete čuvati i 12 mjeseci.

Otporna na hladnoću

Haskap biljka  je izuzetno otporna na hladnoću i mrazeve te preživi temperature do -47 stupnjeva a jednom posađeni grm ima vijek života i do 30 godina. 

Sama biljka cvijeta i raste dok su vani još minusi i dok druge biljke još hiberniraju a sazrijeva već u Svibnju prije bilo kojeg drugog bobičastog voća.

Za najbolje urode poželjno je osunčano i mineralima bogato područje s dobrom drenažom koje smo mi osigurali kao i pH zemljišta  5,5 do 7.

Svojim izgledom i okusom podsjećaju na križanca šljive i borovnice iako okus ostaje vjeran samoj borovnici.

Haskap je izuzetno  bogat mineralima, bakrom, magnezijem, fosforom, željezom, antocijaninom, proantocijaninom i flavonoidima, vitaminom C, antioksidansima, pigmentom koji djeluje protuupalno, poboljšava vid i cirkulaciju. Prema sastavu plodovi su korisni u borbi s pretjeranom tjelesnom težinom i dijabetesom a sadrže i veliki količinu antioksidansa što može pomoći imunitetu u borbi protiv bolesti modernog doba, kao i u liječenju mnogih vrsta karcinoma. Antioksidansi su molekule koje usporavaju, pa i zaustavljaju, normalne, oksidativne procese u našem tijelu a s kojima haskap obiluje.

100 grama haskapa ima 53 kcal. Te kalorije dolaze iz 0.3 grama masti, 14 grama ugljikohidrata i 1 grama proteina. Ugljikohidrati su podijeljeni na vlakna 3 grama i voćne šećere 8 grama.

Prema istraživanjima dr. Vasantha Rupasinghija  sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, haskap ima ORAC vrijednost (ukupna vrijednost antioksidativnog kapaciteta) između 20.000 i 25.000 μ mol TE/100g, ovisno o sorti.

To je daleko više i od aronije (16.062 μ mol TE/100g) o ostalom voću da ne govorimo.

Navodno su i sovjetski astronauti u svemir nosili sok od haskapa kojeg su prozvali “kraljevskim pićem”zbog svojih vrijednosti.

Haskap u svim varijantama

Haskap možete koristiti u mnogo varijanti počevši od najjednostavnijeg kao zdravi snack koji djeca obožavaju ili u prirodnim sokovima i frapeu s  kombinacijom različitog  zelenog lisnatog povrća.

Možete ga dodati u prirodan jogurt ili kefir, tu su zatim razne slastice u sirovom obliku tipa sladoledi ili kolače a može se raditi i džem od haskapa. Na zapadu ga koriste uz jela od divljači i raznog mesa i kao dodatak slatko kiselim jelima Azijske kuhinje.

Pogledajte koliko se zdravlja nalazi u samo 100 grama haskapa:

Kalij (K) – 190 mg na 100 g

Među najvažnijim elektrolitima, nužan je za normalan rad krvožilnog sustava i bubrega, prijenos živčanih impulsa, čvrstoću kostiju i zubi, rad mišića, ravnotežu vode, metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

Kalcij (Ca) – 38 mg na 100 g

Kalcij ima važnu ulogu u izgradnji zuba i kostiju (99% kalcija u organizmu pohranjeno je u kostima i zubima). Preostalih 1% kalcija sudjeluje u važnim fiziološkim procesima u organizmu (mišićna kontrakcija, otkucaji srca, zgrušavanje krvi i prijenos živčanih podražaja.

Fosfor (P) – 25 mg na 100 g

Sudjeluje u gotovo svakoj biokemijskoj reakciji, održava normalnu pH vrijednost (kiselost) organizma i nužan je za proizvodnju energije. Potreban je za rast i razvoj svih tjelesnih stanica, i sastavni je dio našeg genetskog koda.

Željezo (Fe) – 0,6 mg na 100 g

Najveći postotak željeza u tijelu nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), i to u onom njihovom dijelu koji je odgovoran za opskrbu kisikom. Nedostaje li u krvi željeza, poremetit će se opskrba tijela kisikom, pa će čovjek osjećati umor, slabost, razdražljivost, tromost, glavobolje.

Osim nabrojanih minerala, haskap sadrži i bakar, cink, magnezij, mangan te ostale korisne nutrijente tako potrebne i tako korisne našem zdravlju.

Vitamin E (alfa-tokoferol) – 1,1 mg na 100 g

Masti i vitamin E uvijek su u paru jer vitamin E sprečava zgrušavanje (oksidaciju) masti i njihovo taloženje na stijenkama krvnih žila, pa tako sprečava i stvaranje ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar. Zbog snažnog antioksidativnog djelovanja vitamin E prirodni je borac protiv raka.

Vitamin C – 44 mg na 100 g

Svima je poznata korisnost ovog vitamina. Napunite li šaku haskapom i pojedete ga kao međuobrok, zadovoljit ćete trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.

Tu su i ostali vitamini – A, B1, B2, B6, pantotenska kiselina ili B5, niacin (B3), folna kiselina (B9)…

Jeste li znali da Haskap ili Sibirska borovnica u narodu ima mnogo imena tako da vjerujemo kako ste sigurno čuli za neke od njih:  kozokrvina, modra kozokrvina. kozja krv, plava medena bobica, majska jagoda, majska bobica, žimolost, limonik, kamčatkica, kamčatka, sibirska borovnica, ainu.

Latinski: Lonicera caerulea.

Engleski: Honeyberry.

Njemački: Blaue Heckenkirsche. 

Naziv “haskap” potiče iz jezika Ainua, starosjedilaca Japana, koji plod konzumiraju već generacijama, a u prijevodu bi značila “mnoštvo poklona s grane”. 

(Reference: Haskap članak na Wikipediji EN, Haskap Canada Association i AgroKlub.ba, živim.gloria.hr)

Recept za Smoothie 

  • 1 šalica haskapa 
  • 1 zrela banana koja ima slatkoću i pruža kremastu teksturu 
  • 1 jabuka ( ili komad svježeg ananasa)
  • 200 ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog biljnog mlijeka )
  • prstohvat cimeta
  • 1žličica meda
  • 1 žličica lana 

Ako imate možete dodati 1 žličicu konopljinih sjemenki, žličicu maslaca od orašastih plodova …. budite kreativni, svaki dan isprobajte nešto novo.